• Zoetermeer actief

  Kunstenaar in beeld: Jannie van de Luijtgaarden

   
  Gepubliceerd: 31 mei 2024

  Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Jannie van de Luijtgaarden

  Beeldend kunstenaar

  Jannie van de Luijtgaarden is in 1953 geboren in Den Haag maar woont nu alweer 41 jaar in Zoetermeer. Jannie is een autodidact: iemand die zichzelf iets heeft aangeleerd zonder formele opleiding.  “Ik kom niet uit een artistieke familie, daar was thuis eigenlijk geen geld voor”, vertelt Jannie. Jannie heeft HBO Maatschappelijk Werk gevolgd en daarvoor in de verpleging gewerkt. Haar belangstelling voor kunst werd gewekt toen ze meewerkte bij creatieve therapie, waarbij ze merkte dat het haar erg aansprak.

  “Vanaf 1997 tot 2001 heeft mijn ontwikkeling in de beeldende kunst een belangrijke impuls gekregen door het volgen van cursussen op het gebied van keramiek, brons, beton, raku stoken, glazuren en lassen. De jaren daarna heb ik diverse teken- en schilderlessen in Zoetermeer gevolgd, zelfs een jaartje de kunstacademie in Den Haag geprobeerd. Ik vond dat niets. Er werd heel weinig met keramiek gedaan en ik ben toen mijn eigen werkwijze gaan ontwikkelen”, vertelt Jannie verder. Haar werk bestaat uit beelden van keramiek, brons en beton en schilderijen van acryl en olieverf op paneel.

  Levensthema’s

  De vormgeving van Jannies werk is abstract en figuratief. Thema’s zijn vaak de menselijke emoties, natuur en de combinatie van dier en mens in de meest brede zin. Maatschappelijke onderwerpen komen steeds meer op de voorgrond.  “Ik maak me wel eens kwaad ergens over en dan uit ik mij in beeld of gedicht. In mijn keramiek werk zijn levensthema's terug te vinden zoals kwetsbaarheid en troost, armoede, onderdrukking en mededogen. De manier van werken is heel divers, vrijheid hierin is belangrijk”, geeft Jannie aan.  “Zo heb ik een wandplaat over de ‘Panama Papers’ gemaakt met twee hazen met een doofpot onder de armen die wegrennen”. Het schilderij met de boten gaat over de vluchtelingencrisis. Nog steeds actueel.

  lees verder op website link www.zoetermeeractief.nl 31 mei 2024


  https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/26796-kunstenaar-in-beeld-jannie-van-de-luijtgaarden
 • Streekblad Zoetermeer 2017

  Expositie in beeldentuin Atalanta

  Op zondag 27 augustus tussen 12 en 16 uur wordt voor de tweede keer dit jaar de tuindeur van Gonzagruimte 35 in Zoetermeer weer geopend voor publiek. Het is al tien jaar een klein feestje in de tuin om het publiek mijn nieuwe en oude werk te tonen. Gratis toegang.

  De keramiek beelden staan in in de tuin verdekt tussen de planten opgesteld, zodat je geod moet rondkijken om ze te ontdekken. Een gekke kop met 13 oren in een emmer, een nijlpaard met een jas aan tussen de bladeren van de Hosta, zoenende vissen, gekke beelden maar ook wat serieuzer werk, ook al zie je dat niet direct. Wat denk je van twee groene hazen die rondspringen met de doofpotonder hun arm,  die te maken hebben met de panamapapers?

  Ook komen serieuze onderwerpen aan bod in de keramiek zoals ouderdom, troost en euthanasie, maar met een vleugje onderkoelde humor.

  Kom het maar zien en vertel wat je ervan vindt.

  Er wordt gratis koffie en thee geschonken en er zijn biologische groenten en kruiden uit eigen tuin te koop voor zover voorradig.

  Zie verder www.maatschappij-in-beeld.nl of bel 0624420156


 • Kunstgalerij 'het Naakt' - Juryselectie mei 2016

  Mijn beeld was een van de 20 genomineerden. Dit is de juryselectie van AVROTROS Kunstwedstrijd ‘het Naakt’. Uit 3500 inzendingen koos de jury 20 werken die werden geëxposeerd in Museum de Fundatie. Uiteindelijk won Inke Brugman met haar werk 'The Little Boy' de juryprijs en Paul de Bie ging er met zijn werk 'Sabina’s Room' met de publieksprijs vandoor. Jury: Ralph Keuning - directeur Museum de Fundatie - en beeldend kunstenaars Marte Röling en David Bade. Mei 2016.


  web.avrotros.nl/cultuur/kunst/overview/naakten-stemmen